Azure Virtual Desktop (2024)

Azure Virtual Desktop, voor wie?

Simpel gezegd: voor iedereen die niet fysiek op de bedrijfslocatie aanwezig kan zijn en toch een volledige desktop ter beschikking moet hebben. Met AVD kun je je werknemers een volledige Windows 10 werkplek bieden, maar ook een enkele applicatie vanuit het Microsoft Azure cloud platform beschikbaar stellen.

Randvoorwaarden

AVD is heel flexibel in te richten: of je nu een volledige Windows 10 werkplek of een enkele applicatie biedt, voor 10, 100, of 1.000 gebruikers, daarin maakt AVD geen onderscheid. Het is dus een zeer schaalbare oplossing die ook nog eens relatief eenvoudig in het beheer is. Voordat je Azure Virtual Desktop kunt integreren in je huidige infrastructuur, moet echter wel aan een aantal randvoorwaarden worden voldaan. Zo heb je bijvoorbeeld de juiste, valide Microsoft licenties nodig en moet er natuurlijk een adequate netwerkconnectiviteit met je cloud-omgeving en resources (data, applicaties) bestaan. Maar met de juiste begeleiding kun je in een mum van tijd aan die randvoorwaarden voldoen.

Wat levert Azure Virtual Desktop je op?

Organisaties wensen digitale transformatie om wendbaar (“agile”) te worden. Azure Virtual Desktop zorgt daarbij voor een soepel aanpassingsvermogen, oftewel: meer werkflexibiliteit. Maar om in een agile omgeving productief te kunnen zijn, moeten medewerkers met ieder apparaat, vanaf elke plek en op ieder tijdstip toegang hebben tot bedrijfsgegevens en -applicaties. De productiviteit moet ook op afstand gewaarborgd zijn.

Grip op je endpoints

Dat betekent echter dat organisaties niet langer de directe controle hebben over de endpoints (laptops, PC’s, telefoons, tablets) in hun IT-omgeving. Daarnaast worden workloads meer en meer naar de cloud gemigreerd, moeten de kosten voor werkplekken voortdurend geoptimaliseerd worden en wordt ook de gebruikerservaring van medewerkers zwaar op de proef gesteld; zíj moeten immers werken met de nieuwe systemen en platformen.

Met AVD zijn al die zaken in één klap opgelost. Met AVD virtualiseer je desktops en apps, die je vervolgens aan je gebruikers toewijst. Virtuele applicaties kunnen zo op elk eindapparaat en met praktisch ieder besturingssysteem (Windows, macOS, iOS, Android) of browser-gebaseerd (HTML5), uitgevoerd worden.

Zo houd je grip op je endpoints en zorg je voor een foutloos functionerende, gebruiksvriendelijke werkplek. Je medewerkers zijn in een geoptimaliseerde, geschaalde omgeving met elkaar verbonden. Iedere gebruiker heeft de verwachte, vertrouwde user interface en werkomgeving, ongeacht de locatie. En jij hebt alles onder controle.

Kostenoptimalisatie

Met AVD bespaar je natuurlijk ook kosten. Je vermindert bijvoorbeeld productiekosten door de impact van de levenscyclus van hardware te reduceren (“werk waarmee je wilt”). Investeringen in eigen hard- en software en vaste kosten voor de levering van desktops worden gereduceerd en overgeheveld naar een aan het daadwerkelijke gebruik gerelateerd “pay-as-you-go” model.

Je kunt multisessie resources samenvoegen en zo het aantal virtuele machines in je omgeving verminderen, wat eveneens kostenreductie tot gevolg heeft. En je kunt met start-/stop-scripts zelfs ervoor zorgen dat die virtuele machines alleen gebruikt kunnen worden tijdens door jou gespecificeerde tijden.

Laatstgenoemde, de gebruikerservaring, is verreweg het belangrijkst. Die moet goed zijn, want alleen een feilloos functionerende desktop zorgt voor verhoogde acceptatie en tevredenheid, en dus ook voor een hogere productiviteit. Daarom is bijvoorbeeld de integratie van FSLogix technology zinvol. Daarbij wordt het gebruikersprofiel inclusief Office applicatie data opslagen. Dat zorgt voor snellere laadtijden bij het inloggen. Daarnaast is het volledige profiel te allen tijde veilig en redundant opgeslagen.

Tevreden werknemers zijn dé sleutel tot zakelijk succes. Daarom moeten zij worden voorzien van de nieuwste, cloud-gebaseerde softwaretools die samenwerking stimuleren én hen alle keuzevrijheid geven.

Is Azure Virtual Desktop wel veilig genoeg?

Ja. Indien goed ingericht (bijvoorbeeld door een security expert), is AVD juist een betrouwbare en zeer veilige oplossing voor (samen)werken op afstand. Qua beveiliging moet je vooral kijken naar de opgestelde ‘security baselines’ die jouw AVD virtuele machines dienen te beschermen en naar de integratie van Conditional Access en Multi-Factor Authenticatie. Bij dat laatste moet de gebruiker tijdens het inloggen, naast invoering van gebruikersnaam en wachtwoord, nog een extra stap nemen om zijn of haar identiteit te bevestigen.

De meeste organisaties willen eigenlijk enkel weten hoe ze zo snel en eenvoudig mogelijk een bepaalde (bedrijfs)applicatie op een veilige, maar óók gebruiksvriendelijke manier aan hun medewerkers kunnen aanbieden, vooral in een situatie waar die gebruikers thuiswerken, zónder hardware van de organisatie. Mensen moeten (en willen) immers met hun eigen laptop of pc kunnen werken en toch snel en veilig toegang tot hun ‘organisatie-desktop’ hebben. Met Azure Virtual Desktop kan dat. Secure als wat!

Azure Virtual Desktop (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Kareem Mueller DO

Last Updated:

Views: 5616

Rating: 4.6 / 5 (66 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kareem Mueller DO

Birthday: 1997-01-04

Address: Apt. 156 12935 Runolfsdottir Mission, Greenfort, MN 74384-6749

Phone: +16704982844747

Job: Corporate Administration Planner

Hobby: Mountain biking, Jewelry making, Stone skipping, Lacemaking, Knife making, Scrapbooking, Letterboxing

Introduction: My name is Kareem Mueller DO, I am a vivacious, super, thoughtful, excited, handsome, beautiful, combative person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.