Život protektora Heydricha, autora holocaustu a možného nástupce Hitlera - Seznam Médium (2024)

Dětství amládí

Reinhard Tristan Eugen Heydrich se narodil vroce 1904.Jeho otec Richard Bruno Heydrich byl skladatel aoperní pěvec. Jména Reinhard aTristan zvolil podle hrdinů oper, své aWagnerovy.

Rodina byla bohatá, vážená akatolická. Chodila do kostela amalý Reinhard se tam stal ministrantem. Vprvních letech života byl neduživý, ale otec se staral, aby hoch sílil. Přiměl jej ke cvičení, tréninku plavání ašermu. Vychovával zněj německého nacionalistu. Naučil jej hrát na 16hudebních nástrojů, ze kterých si malý Reinhard nejvíc oblíbil housle.

Jako student exceloval, naučil se několik světových jazyků. Čelil ale antisemitismu spolužáků. Byl sám označován za Žida aotec mnoho Židů učil, sjedním se Reinhard úzce přátelil.

V 15letech vstoupil do milice Freikorps, kde se pohyboval ve společnosti lidí, od kterých se učil pohrdat komunisty aVersaillskou smlouvou.

Námořníkem

V roce 1922vstoupil knámořnictvu, aby „byl pod penzí.“ Opět byl považován za Žida. Aby se nálepky zbavil, tvrdil ostatním, že je antisemita.

Život protektora Heydricha, autora holocaustu amožného nástupce Hitlera - Seznam Médium (1)

Foto: neznámý , Bundesarchiv, Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 de

Byl disciplinovaný abezkonfliktní, takže si jej nadřízení oblíbili. Soužil na vlajkové lodi Šlesvicko-Holštýnsko av roce 1928se stal důstojníkem.

Byl však sukničkář. Vprosinci 1930se seznámil sLinou van Osten, budoucí paní Heydrichovou. Zrušil kvůli ní zasnoubení aza to jej vyhodili od námořnictva.

Byla pro něj osudovou ženou. Vedle ní se zněj rychle stal tvrdý nacista aradikální antisemita.

Nejlepší člověk Heinricha Himmlera

Lina ho přiměla, aby hned další den vstoupil do NSDAP. Spomocí rodinného přítele mu pak zařídila schůzku sHeinrichem Himmlerem, který právě hledal člověka do čela kontrarozvědky.

Život protektora Heydricha, autora holocaustu amožného nástupce Hitlera - Seznam Médium (2)

Foto: neznámý, volné dílo

Heydrichovy nápady, jak tajnou službu SD vést, Himmlera okouzlily. Již po prvním setkání ho jmenoval jejím velitelem.

Heydrich se mu ve všem osvědčoval, byl disciplinovaný abezohledný. Jeho lidé shromažďovali informace, které se hodily ke stíhání ivydírání. Zavedl systém barevných papírků. Jejich barva rozhodovala oosudech sledovaných.

Bylo zřejmé, že se neštítí ničeho ato přesně Himmler potřeboval. Heydrichovo SD se stalo oficiální tajnou službou, pak byl jmenován ivelitelem nově založeného Gestapa.

S Himmlerem aGöringem se podílel ina přípravě puče vSA, Noci dlouhých nožů. Jeho barevná evidence sestavování seznamů popravených azatčených velmi zjednodušila.

S likvidací SA on iHimmler stoupli, stali se veliteli bezpečnostních sil. Heydrich ustál iútoky svého konkurenta, šéfa armádní rozvědky Abwehr admirála Wilhelma Canarise, který tvrdil, že Heydrich je částečný Žid. Při analýze rodokmenu nebyli žádní Židé nalezeni aHeydrich ze sporu vyšel ještě silnější.

Himmler Heydricha obdivoval atrochu se jej iobával. Heydrich byl vším, čím on nemohl být - hrdinou a„árijcem.“ Nazval Heydricha „muž se železným srdcem“ asvěřoval mu stále důležitější úkoly.

Fénix Popelavý

Lidé a společnostKbrutální čistce Rudé armády postrčil Stalina Heydrich

V roce 1938Heydrich organizoval akce ademonstrace vRakousku, které předcházely anšlusu.

Jeho moc rostla ajak šplhal narcistickou hierarchií, stoupal ijeho plat. Vroce 1939bral ekvivalent dnešních 1,6milionů korun, více než stonásobek nástupního platu.

Na počátku války už byl SS-Grupenführerem, generálem. Významně se podílel na falešném přepadení stanice vGliwicích, která se stala záminkou pro útok na Polsko.

Život protektora Heydricha, autora holocaustu amožného nástupce Hitlera - Seznam Médium (4)

Foto: Budeš archiv, CC SA 4.0

Rodina

Měl dva syny advě dcery. Ta poslední, Marta, se narodila až po jeho smrti. Oděti se Lina starala vpodstatě sama. Jak víme, Heydrich si nakládal iněkolik zaměstnání najednou.

Otce Heydrich pochoval ještě před válkou. Vypravil mu pochodňový pohřební průvod, který evokoval jako opery starého Heydricha, tak pomatený „germánský“ mysticismus jednotek SS.

Manželka, matka asestra Heydricha podporovaly aobdivovaly.

Bratr nikoliv. Občas jej oslovoval kvůli zatčení někoho, kdo si to podle něj nezasloužil. Heydrichův synovec vzpomínal, že strýc Reinhard to vždy uznal adotyčné nechal propustit. Zřejmě šlo osnahu si urodiny budovat image dobrého amocného člověka.

Nejen rodina jej ostatně vnímala jako pána nad životem asmrtí.

Fénix Popelavý

Lidé a společnostTři kapitulace nacistů. Je správnější slavit osmého, nebo devátého května?

Pilot

V roce 1939byl Heydrich vedle generála SS také nadporučíkem Luftwaffe. Podle některých zdrojů vprvních týdnech druhé světové války pilotoval dvoumotorový Messerschmidt BF 110na průzkumných letech nad Anglií aSkotskem. Podle dalších zdrojů měl na stejném letadlu být pouze střelcem. Ani jedno však nemůžeme uspokojivě doložit.

Vzhledem ktomu, že se vzáří 1939Heydrich stal šéfem úřadu RSHA, tedy všech tajných služeb, to nepůsobí důvěryhodně.

Jistě naopak víme, že vdalším průběhu války už jako významný generál průzkumné lety podnikal. Nejprve jako kapitán Luftwaffe ve Skandinávii, pak jako major voperaci Barbarossa.

V ohrožení života

Při jednom zletů mu Sověti letoun střelbou závažně poškodili aHeydrich nouzově přistál za nepřátelskou linií, vyzbrojen pouze pistolí. Na německé základně vypuklo pozdvižení: hrozilo, že jeden znejmocnějších mužů říše bude zabit nebo zajat.

Fénix Popelavý

Lidé a společnostNahříval soudruh Talíř míčky Sportky?

Téměř okamžitě se pro něj vypravilo komando Wehrmachtu, které jej během několika hodin dopravilo zpátky na dobyté území. Podle samotného Heydricha ovšem zůstal za nepřátelskou linií několik dní avyzvedly jej jeho jednotky SS.

Právě za tuto akci Heydrich obdržel válečný kříž, vyznamenání, které bylo na jeho uniformě patrné vdobě, kdy vládl protektorátu.

Himmler měl kvůli létání strach oosud svého nejdůležitějšího muže. Skaždým novým vyznamenáním jej poléval pot aHeydrichovi létání rozmlouval izakazoval. Teprve po události vSSSR už byl naprosto nekompromisní. Postaral se, aby létání zakázal sám Hitler. Atoho už Heydrich poslechl.

Čekaly na něj ostatně nové úkoly ana pilotování už neměl mít čas.

Zastupující říšský protektor

Mezitím se vzmáhal odboj vProtektorátu Čechy aMorava. Vzáří 1941Hitler rozhodl, že jeho místodržícího, protektora Konstantina von Neuratha, nahradí Heydrich. Oficiálně ovšem Neuratha neodvolal. Neurath ochuravěl aHeydrich úřadoval jako jeho zástupce.

Češi jsou smějící se bestie.

Svou rozhodností nenechal nikoho na pochybách, že časy umírněného protektora skončily. Ještě den před svým příjezdem zahájil období „první heydrichiády.“ ZBerlína vyhlásil stanné právo adal příkaz kvelkému popravování azatýkání. Tím zdecimoval armádní isokolský odboj.

Nejvýznamnějším zatčeným byl protektorátní premiér Alois Eliáš, okterém Heydrich věděl, že spolupracuje sLondýnem. Zřejmě však netušil, že je Eliáš faktickou hlavou odboje. Eliáš ovšem popraven nebyl, zůstal ve vězení jako rukojmí.

Svůj příjezd do Prahy Heydrich načasoval na svátek Sv. Václava, kterého nacistická propaganda využívala jako příkladného Čecha pro jeho ochotu se podřídit Němcům.

Praha byla pro manžela nejkrásnějším německým městem.

Zpráva opříjezdu zastupujícího říšského protektora do Prahy

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Přejít před obsah vložený z jiného webu.

Tajný projev olikvidaci českého národa

Se svým nástupem byl Heydrich spokojen ajiž 2.října vČernínském paláci přednesl nejvýznamnějším nacistům vprotektorátu svůj plán, jak zlikvidovat český národ.

Uvedl, že je tu zpověření Hitlera dočasně, dnes bychom řekli jako krizový manažer. Zdůraznil, že funkci dostal jako esesman anacista. Aže on iHitler uznávají tvrdou linii K.H.Franka, který se vhledišti nejspíš tetelil blahem. Znamenalo to, že role Čechů je sloužit arole Němců vést, být tvrdí, jít příkladem. Rozmach odboje označil za chybu obou stran.

Kvůli zvýšení výkonu Čechů vobdobí války oznámil zvýšení jejich přídělů, využití kultu Sv. Václava aplán neposkytovat Čechům důvod kodporu.

Pak přešel kpopisu dlouhodobého plánu, konečného řešení.

Tento prostor musí být jednou definitivně osídlen Němci.

Požadoval soupis obyvatelstva „v rasovém slova smyslu.“ Rozdělil lidi na několik skupin:

1. „Dobré rasy adobrého smýšlení,“ vhodní kponěmčení.

2. „Špatné rasy ašpatného smýšlení,“ určené kvysídlení na východ, kde je „dosti místa.“

3. „Dobře smýšlející špatné rasy,“ určení kpráci, neměli už plodit potomstvo.

4. „Špatně smýšlející dobré rasy,“ nebezpeční lidé, které nelze vysídlit.

O definitivním řešení měl pak rozhodnout Hitler.

První architekt „konečného řešení židovské otázky“

Začátkem roku 1942svolal na zámeček Wansee uBerlína tajnou konferenci zástupců klíčových nacistických úřadů, aby jim sdělil, že všichni evropští Židé mají zemřít aže budou popravováni plynem.

V souvislosti skonečným řešením jsou dnes známi spíše jeho nadřízený Himmler apodřízený Eichmann, ale na konferenci Heydrich vystupoval zpřímého pověření Adolfa Hitlera aprezentoval své vlastní plány, které následně sám neřídil pouze proto, že zemřel.

Jak se zde se záležitostmi vypořádáme, musí zůstat tajemstvím. Události máme více pod kontrolou, když máme pod kontrolou veřejné mínění.

Konferenci vedl velice nekompromisně ashlédnutí některého zdokumentů oní je asi nejjednodušším způsobem, jak si udělat přesný obrázek oHeydrichově osobnosti.

Fénix Popelavý

Lidé a společnostPoslední dny Heinricha Himmlera. Sebevražda vyvolává otázky

Neoficiální korunní princ Velkoněmecké říše

V době před osudným atentátem byl Heydrich na vrcholu moci. Vnacistické hierarchii byl nejvýš po Hitlerovi, Göringovi aHimmlerovi.

Spekuluje se, že by vpřípadě Hitlerovy smrti došlo kporušení nástupnictví (po útěku Rudolfa Hesse Hitler stanovil svým nástupcem Hermanna Göringa) avůdcem by se stal Himmler nebo Heydrich, protože ovládali bezpečnostní složky.

Za povšimnutí stojí, že Heydrich byl zčelních nacistů jediný, kdo odpovídal jejich popisu árijské rasy: byl modrooký blondýn atletické postavy.

Život protektora Heydricha, autora holocaustu amožného nástupce Hitlera - Seznam Médium (8)

Foto: neznámý, volné dílo

Atentát

Jak je všeobecně známo, dne 27.5.1942členové britské armády, českoslovenští státní příslušníci Jan Kubiš aJozef Gabčík, provedli na Heydricha atentát. Akce měla trefný název „Anthropoid“ - „člověk, který není člověkem.“

Podobně jako při pilotování, iv autě si Heydrich osmrt doslova říkal:

Ač byl jedním znejmocnějších nacistů amusel si být vědom nenávisti obyvatel protektorátu iinformací omožnosti atentátu, jezdil votevřeném voze. Vprůběhu atentátu pak řidiči Kleinovi přikázal zastavit místo toho, aby zmísta ujel podle předpisů (které přitom sepsal sám Heydrich).

Heydrich byl zraněn střepinou bomby apřevezen do blízké nemocnice na Bulovce.

Šířil se pocit nejistoty. Jak je možné, že někoho jen tak střelí na ulici? Předtím nám nepřišlo divné, že esesmani střílí lidi na ulici.

Smrt

Na Bulovce Heydrich pobýval asi týden aošetřován především německými lékaři - české odmítal. Zdálo se, že se vpořádku uzdraví aznemocničního pokoje dokonce úřadoval.

Po týdnu, vnoci ze 3.na 4.července 1942, náhle dostal horečku aráno zemřel, patrně vdůsledku otravy krve zčalounění sedačky, které se mu dostalo do rány.

Tak skončil život Reinharda Heydricha, boha smrti. Jeho příběh ale pokračoval dál.

Pro Velkoněmeckou říši ajejí protektorát se měl stát hrdinou, mučedníkem. Jeho pohřeb byl mohutnou propagandistickou akcí.

Život protektora Heydricha, autora holocaustu amožného nástupce Hitlera - Seznam Médium (9)

Foto: neznámý, volné dílo

V protektorátu nastalo období druhé heydrichiády, německé msty za atentát. Byly vypáleny vesnice Lidice aLežáky, popraveno asi 1600lidí včetně generála Eliáše, další stovky lidí by převezeny do koncentračních táborů.

Vykradení hrobu

V roce 2019kdosi vykradl Heydrichův neoznačený hrob. Vzhledem ktomu, že jeho místo nebylo veřejné, museli zloději mít tip od historiků nebo zoficiálních míst.

Zločinci si šli pro ceremoniální šavličku říšského vůdce SS, kterou na rakev během pohřbu položil Heinrich Himmler.

Nějaký zvrhlý sběratel za ni patrně zaplatil obrovskou sumu.

Samotnou rakev zloději neotevřeli. Heydrich tak nadále zůstává jediným vysoko postaveným nacistou, jehož tělo je důstojně pohřbeno ane rozprášeno.

Fénix Popelavý

Lidé a společnostJak se (ne)vyšetřoval konec Adolfa Hitlera. Mrtvola byla zřejmě podvrh

Život protektora Heydricha, autora holocaustu a možného nástupce Hitlera - Seznam Médium (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Greg Kuvalis

Last Updated:

Views: 6191

Rating: 4.4 / 5 (55 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Greg Kuvalis

Birthday: 1996-12-20

Address: 53157 Trantow Inlet, Townemouth, FL 92564-0267

Phone: +68218650356656

Job: IT Representative

Hobby: Knitting, Amateur radio, Skiing, Running, Mountain biking, Slacklining, Electronics

Introduction: My name is Greg Kuvalis, I am a witty, spotless, beautiful, charming, delightful, thankful, beautiful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.