Basisschool 'T Otterke (Beek en Donk) | Scholen op de kaart (2024)

Beverstraat 11 5741 KW Beek en Donk

  • Basisschool 'T Otterke (Beek en Donk) | Scholen op de kaart (1)
  • Basisschool 'T Otterke (Beek en Donk) | Scholen op de kaart (2)
  • Basisschool 'T Otterke (Beek en Donk) | Scholen op de kaart (3)
  • Basisschool 'T Otterke (Beek en Donk) | Scholen op de kaart (4)
  • Basisschool 'T Otterke (Beek en Donk) | Scholen op de kaart (5)
  • Basisonderwijs
  • Rooms-katholiek
  • Dalton
  • 156 leerlingen
  • Download de Schoolgids

In het kort

Toelichting van de school

Welkom bij Daltonbasisschool 't Otterke. Dit SchoolVenster biedt u inzicht in de resultaten. De gegevens zijn afkomstig van DUO, de Inspectie en de school. Waar nodig geeft de school een toelichting bij de cijfers en feiten. Zo biedt dit SchoolVenster u betrouwbare en genuanceerde informatie over de schoolprestaties.

Missie en visie

  • Wat is de missie en visie van deze school?

    Kindgericht onderwijs

    Voor elk kind geldt dat we samen met hen en met hun ouders er uit willen halen wat er in zit. Daltononderwijs richt zich sterk op het individu. Ieder kind is uniek, met sterke en zwakke kanten, met eigen talenten en interesses en met een eigen manier van leren.

    Wij bieden alle kinderen vanuit deze gedachte de gelegenheid zich te ontwikkelen, door ze in een verschillend tempo te laten werken, aangepaste leerstof te bieden, extra uitleg te geven in kleinere groepjes en moeilijkere leerstof aan te bieden voor kinderen die gemakkelijk leren. Werken met de dag- en weektaken biedt daarvoor ideale mogelijkheden.

    Ons team heeft vijf kernwaarden gedefinieerd. Met deze waarden geven we vorm aan ons onderwijs. Hieronder vindt u deze kernwaarden en de betekenis die wij hieraan geven:

    Verbondenheid

    Wij vinden het belangrijk dat kinderen samenwerken en leren van en met elkaar. Het contact met ouders en omgeving vinden wij belangrijk voor de ontwikkeling van het kind.Wij zijn als team met elkaar verbonden en wij leren van en met elkaar. Dat houdt ons scherp. We maken niet alleen deel uit van kindcentrum Beekrijk, maar hebben ook regelmatig overleg met andere instanties in Beek en Donk, zoals de GGD en bibliotheek. Dit alles heeft als doel om ons onderwijs te verrijken.

    Verantwoordelijk

    Ons daltononderwijs is een bewuste keuze, omdat kinderen kunnen werken op een niveau dat bij hen past. Het is op deze manier goed mogelijk om instructie aan kleinere groepen te geven. Kinderen leren zo om zelfstandig te werken aan hun eigen doelen. De leerkracht zorgt samen met de kinderen voor de goede voorwaarden, zoals een fijne sfeer, rust en duidelijkheid. Dat is de basis voor een optimale ontwikkeling van een kind. Bij ons op school leren de kinderen wat verantwoordelijkheid betekent en hoe ze hiernaar moeten handelen. Wij dragen samen met ouders een gedeelde verantwoordelijkheid en we streven naar een open communicatie. Wij zetten ons allen in voor de ontwikkeling van uw kind.

    Erkenning

    Binnen ons Kindcentrum is er volop ruimte voor kinderen tussen de 0 en 13 jaar. Er is niet alleen een verschil in leeftijd, maar ook in interesse en talent. Elk kind leert op een eigen manier vanuit een natuurlijke nieuwsgierigheid. De leerkracht stimuleert kinderen en helpt hen om na te denken en eigen keuzes te maken, zodat ze met meer plezier gaan leren en zien hoe goed ze vooruit gaan.Wij vinden het belangrijk dat ieders talenten in een vroeg stadium gezien worden en dat deze verder ontwikkeld worden. Wij vinden het vanzelfsprekend dat wij respect voor elkaar hebben en dat we elkaars verschillen erkennen.

    Groei

    Bij ons op school staat persoonlijke ontwikkeling hoog in het vaandel. Iedereen kent ze wel, de streepjes op de muur om te meten of je al gegroeid bent. In zekere zin doen we dat op school ook. Samen met de kinderen en hun ouders stellen we een plan op om persoonlijke groei zichtbaar te maken. Op elk doel wordt ook weer gereflecteerd. Deze doelen zijn niet alleen didactisch maar er is ook aandacht voor de ontwikkeling van het kind als persoon. Door regelmatig complimenten te geven en vertrouwen naar de kinderen uit te stralen groeien onze kinderen binnen hun eigen talenten. Dit gevoel van zelfvertrouwen is belangrijk om tot leren te komen.

    Eigenheid

    Bij ons op school is ieder kind welkom. Wij creëren een veilige omgeving waarin zij zich vertrouwd en gewaardeerd voelen. Ieder teamlid heeft weer andere talenten en samen zorgen we ervoor dat kinderen vanuit hun eigenheid groeien. Elk kind is uniek! We vinden het belangrijk dat een kind zichzelf heel goed leert kennen, zichzelf leert herkennen in de ander en de ander in zichzelf. Zo leert een kind wat het zelf nodig heeft en hoe het van betekenis kan zijn voor anderen.

  • Op welke manier geeft deze school invulling aan de identiteit?

    Missie

    De missie van onze school is om een sfeervolle leeromgeving te realiseren waarin kinderen en leerkrachten optimale kansen krijgen om zich te ontwikkelen!Het woord “sfeer” is iets wat je niet ziet maar juist ervaart. Sfeer bestaat uit: respect, openheid, rust, zorg voor elkaar, veiligheid en vertrouwen. Dit geldt voor kinderen, ouders en leerkrachten. Onze school staat bekend om zijn ongedwongen en warme sfeer waar het welbevinden van de kinderen centraal staat. De kinderen krijgen de ruimte zich in volle breedte te ontwikkelen, niet alleen op cognitief gebied maar ook op creatief en sociaal vlak. Het leren is een actief proces van verwerven van kennis en vaardigheden, een proces van luisteren, begrijpen, toepassen, analyseren, evalueren en creëren.

    De taak voor ons, onderwijsgevenden, is om leerprocessen af te stemmen op de vraag van het kind. Dit doen we door een rijke leeromgeving te scheppen. De vragende, zoekende, beoordelende, actieve leerling staat in dit proces centraal. Wij willen kinderen met een goed gevulde rugzak laten deelnemen aan de maatschappij.

    Visie

    Op Daltonbasisschool 't Otterke geloven we dat kinderen het vermogen hebben om uit te groeien tot vooruitziende en initiatiefrijke burgers. Wij begeleiden de leerlingen met het ontwikkelen van een kritische en respectvolle houding ten opzichte van de samenleving. Kinderen krijgen, binnen onze vastgestelde kaders en kennisbasis, ook de ruimte en vrijheid om zelfstandig te werken, samen te werken en eigen keuzes te maken. We bieden betekenisvolle ervaringen aan en zorgen ervoor dat de leerlingen ook zelf betekenis gaan geven aan de te leren kennis. Onze evaluatie is vooral gericht op het volgen van de ontwikkeling en de behoefte van de leerlingen om vervolgens het leren daarop aan te passen en zo de leerlingen het beste uit zichzelf te laten halen.

    De principes van het Daltononderwijs passen goed bij de KERNWAARDEN die wij hanteren op school.

    Vrijheid en Verantwoordelijkheid

    We geven de leerlingen VERANTWOORDELIJKHEID om binnen het vastgestelde programma zelf taken te plannen en daarin eigen keuzes te maken. Hierbij houden we de EIGENHEID van kinderen in het oog. Kinderen krijgen van ons de verantwoordelijkheid en de vrijheid die ze aankunnen met het vertrouwen van de leerkracht. Ieder kind is namelijk uniek, mag op eigen niveau werken en zich in eigen tempo ontwikkelen. Wij vinden het vanzelfsprekend dat we respect voor elkaar hebben en elkaars verschillen ERKENNEN.

    Samenwerken

    Door onze school zijn wij met elkaar VERBONDEN en leren we van en met elkaar. Samenwerken staat bij ons dan ook hoog in het vaandel. In de school zijn werkplekken om met elkaar aan het werk te gaan. Dit kan met kinderen uit de eigen groep, maar ook met kinderen uit een andere groep. Op deze manier zoeken we de verbinding op en hebben we oog voor elkaar en elkaars talenten. We vinden het belangrijk dat een kind zichzelf heel goed leert kennen, zichzelf leert herkennen in de ander en de ander in zichzelf. Zo leert een kind wat het zelf nodig heeft en hoe het van betekenis kan zijn voor anderen.

    Zelfstandigheid en Effectiviteit

    Naast de instructie en kennisoverdracht die kinderen krijgen van de leerkracht, werken zij ook veel zelfstandig aan de opdrachten die daarbij horen. Door zelfstandig problemen op te lossen, leren kinderen nadenken en beter begrijpen. Dat betekent niet dat kinderen het vaak zelf maar moeten uitzoeken: er is altijd ruimte voor hulp van de leerkracht, maar ook van andere kinderen. En zoals bij al het leren, worden ook hier fouten en vergissingen gemaakt.

    Reflectie

    Samen met kinderen en ouders stellen we een plan op om persoonlijke GROEI zichtbaar te maken. Deze doelen zijn niet alleen op kennis gericht, maar ook op de ontwikkeling van het kind als persoon. De doelen en de voortgang daarvan worden besproken tijdens gesprekken met het kind en de ouders.

Kenmerken van de school

  • Verbondenheid
  • Verantwoordelijk
  • Erkenning
  • Groei
  • Eigenheid

Hoeveel leerlingen zitten op deze school?

Toelichting van de school

Het aantal leerlingen op een school werd elk jaar vastgesteld op 1 februari. Op 1 februari 2023 hadden we 173 kinderen op onze school verdeeld over 7 groepen.
Weergave aantal leerlingen

Leerlingen
156
Landelijk gemiddelde
214

Verdeling naar leerjaar en leeftijd

Verdeling naar leerjaar en leeftijd toont hoe de leerlingen op deze school zijn verdeeld naar leerjaar en naar leeftijd. Ook wordt de verdeling van de leerlingen vergeleken met de verdeling van de leerlingen op een vergelijkbare school.

Weergave Aantal leerlingen, verdeling naar leerjaar en leeftijd

Schooltijden en opvang

Bij schooltijden en opvang wordt getoond hoe de school de schooldag inricht. Zichtbaar is welk rooster de school hanteert en welke vrije dagen en vakanties er zijn. Daarnaast is te zien of er voor- of naschoolse opvang is georganiseerd en zo ja, hoe en waar dat geregeld is.

Veelgestelde vragen

  • Alles wat je wilt weten over de opvang:

    Hoe wordt opvang geregeld?

    Opvang voor schooltijd
    Tussenschoolse opvang
    Opvang na schooltijd

    Waar vindt de opvang plaats?

    Opvang voor schooltijd
    In het schoolgebouw
    Tussenschoolse opvang
    In en buiten het schoolgebouw
    Opvang na schooltijd
    In het schoolgebouw

    Zijn er kosten voor de ouders?

    Opvang voor schooltijd
    Ja
    Tussenschoolse opvang
    Ja
    Opvang na schooltijd
    Ja
  • Wanneer zijn de vrije dagen en schoolvakanties?

    VanTot en met
    Herfstvakantie24-10-202228-10-2022
    Kerstvakantie26-12-202206-01-2023
    Voorjaarsvakantie20-02-202324-02-2023
    Meivakantie24-04-202305-05-2023
    Zomervakantie17-07-202325-08-2023
    Toelichting van de school
    De aanvullende studiedagen zijn terug te vinden op onze site www.otterke.nl
  • Is er opvang tijdens vrije dagen en schoolvakanties?

    Ja

    Toelichting

    We vinden het heel fijn dat we de voorschoolse en naschoolse opvang ook op onze locatie kunnen aanbieden.
Weergave Schooltijden en opvang

Welk rooster hanteert deze school?

Traditionele schooltijden

middagpauze, één of meerdere middagen per week vrij

Opmerkingen bij het rooster
Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
Vrijdaggroep 1 en 2 zijn elke vrijdag vrij

Handige informatie

  • Op welke manier worden ouders betrokken bij deze school?

    Onze teamleden zijn zich heel goed bewust van de verantwoordelijke en belangrijke taak die zij samen met ouders hebben. Het schoolteam vindt het daarom heel belangrijk een goed contact te hebben met de ouders/verzorgers en een open school te zijn. Naast de geplande gesprekken met ouders (op wederzijds initiatief) zijn er nog diverse anderecontactmomenten:

    Open dag, informatieavond nieuwe ouders, peuterspeelochtend: nieuwe en geïnteresseerde ouders kunnen zo een beeld krijgen van onze school en weloverwogen keuze maken voor hun zoon of dochter. Op onze website vind u de actuele data.

    Intakegesprek: een gesprek bij inschrijving of start van de leerling om een beeld te krijgen van de ontwikkelingen en eventuele bijzonderheden.

    Informatieavond: in elke groepbij de start van hetschooljaar

    Inloopmomenten: tweemaal per jaar een inloopochtend/middag om ouders te laten zien hoe de kinderen werken in de klas. Ook is er een inloopavond, dan gaan de deuren van de klassen open om aan alle belangstellenden te laten zien waar wij mee bezig zijn.

    Bij vragen of voor onafhankelijk advies kunt u terecht bij ouderorganisatie Ouders & Onderwijs.

  • Op welke manier informeert deze school de ouders?

    De ouders van onze school worden geïnformeerd via onze schoolapp. Daarin ontvangen ouders wekelijks informatie over de groep van hun eigen kind en krijgen ze ook de nieuwsbrief die 3-wekelijks wordt verstuurd.

  • Hoe kunnen ouders meedenken en -praten over het beleid?

    Ouders praten mee via:

    • Ouderraad
    • Medezeggenschapsraad
  • Wat is de klachtenregeling?

    Doet zich onverhoopt een probleem voor? We werken graag samen met u aan de oplossing.

    Komt u er met de betrokken medewerker niet uit? Neem dan contact op met de directeur.

    Als het resultaat na de diverse gesprekken niet naar tevredenheid is, kunt u een beroep doen op de klachtenregeling van Eenbes Basisonderwijs. Hierover leest u meer op dewebsitevan Stichting Eenbes.

  • Bij welke activiteiten werkt de school samen met ouders?

    Ouders worden bij vele activiteiten betrokken. Naast het organiseren en meehelpen bij de vieringen doen wij ook voor het organiseren van excursies een beroep op ouders.

    Daarnaast vinden we het ook heel fijn als ouders betrokken zijn door gebruik te maken hun eigen talenten. Bijvoorbeeld verhalen voorlezen tijdens de voorleesdagen of een workshop geven op de Daltondag.

  • Wat is de hoogte van de vrijwillige ouderbijdrage?

    €23,00

    Wat wordt met dat geld gedaan?

    • Kerst
    • Schoolreis
    • Sinterklaas
    • Seizoenswandeling,Voorleesontbiijt, Carnaval, Pasen

    Zijn er overige vrijwillige schoolkosten?

    Nee

    Extra informatie over ouderbijdrage

    De wetgeving over de vrijwillige ouderbijdrage is per 1 augustus 2021 aangescherpt. Bij ons doen alle kinderen vanzelfsprekend mee met alle extra activiteiten die de school aanbiedt als ouders de vrijwillige ouderbijdrage niet kunnen of willen betalen. Dit staat ook vermeld in de schoolgids.

  • Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?

    Over schoolverzuim

    Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.

    Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
    • bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
    • bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
    • voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.

    Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.

    Hoe melden ouders hun kind ziek?

    Ouders kunnen hun kind enkel telefonisch ziekmelden.

    Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?

    Verlof aanvragen kan via de directie. Het verlofformulier en de bijbehorende richtlijnen zijn ook te vinden op onze site.

Waar wonen de leerlingen van deze school?

In welk postcodegebied wonen de leerlingen van deze school?

PostcodegebiedAantal leerlingenPercentage
574115096,2%
5422<5
5735<5
5737<5
Basisschool 'T Otterke (Beek en Donk) | Scholen op de kaart (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Roderick King

Last Updated:

Views: 6572

Rating: 4 / 5 (71 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Roderick King

Birthday: 1997-10-09

Address: 3782 Madge Knoll, East Dudley, MA 63913

Phone: +2521695290067

Job: Customer Sales Coordinator

Hobby: Gunsmithing, Embroidery, Parkour, Kitesurfing, Rock climbing, Sand art, Beekeeping

Introduction: My name is Roderick King, I am a cute, splendid, excited, perfect, gentle, funny, vivacious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.